Petra a fost construită de nabateeni în jurul anului 312 î.e.n. şi a fost un important centru în Anchititate, fiind situat pe ruta comercială care făcea legătura între Roma şi Asiria.
Din păcate, se ştiu foarte puţine detalii despre Petra şi despre locuitorii ei. Un nou studiu despre acest subiect a fost publicat în Nexus Network Journal şi vine cu o ipoteză surprizătoare.
Potrivit acestei teorii, clădirile din Petra formau de fapt un calendar, marcând anotimpurile şi zilele cu diferite semnificaţii religioase.
Juan Antonio Belmonte, arheo-astronom la Institutul de Astrofizică din Insulele Canare, a analizat poziţionarea mormintelor şi templelor din Petra.
Astfel, el a observat că unele monumente de aici se aliniază cu Soarele în anumite zile din an, când razele luminează în mod special unele zone cu semnificaţie religioasă.
Teoria lui Belmonte confirmă o ipoteză mai veche, potrivit căreia nabateenii venerau Soarele, asemeni vechilor egipteni.
El crede că aceste clădiri au fost construite în aşa fel încât să fie luminate în momentele cheie ale anului, la echinocţiu şi solstiţiu.
Studiul sugerează că locuitorii din Petra aveau cunoştinţe avansate de astronomie.
La rândul său, E.C. Krupp, directorul Observatorului Griffith din Los Angeles, a declarat că aici clădirile sunt luminate diferit cu o săptămână înainte şi după solstiţiul de iarnă, prin urmare este posibil ca locuitorii să fi ales intenţionat o aliniere pentru solstiţiul de iarnă.
Belmonte vrea să-şi verifice teoria şi la un alt sit nabateean, din Arabia Saudită, Al-Hijr, să vadă dacă şi aici există această aliniere.
Sursa: The Independent